Párbeszéd és közeledés – Beszélgetés Zakariás Antal Diránnal

Párbeszéd és közeledés – Beszélgetés Zakariás Antal Diránnal

In: Kiemelt hír

Zakariás Antal Dirán a magyarországi örmény közösség korelnöke. Tagja az Országos Örmény Önkormányzat testületének, de az örméy lekészséggel kapcsolatos feladatai mellett, ő vezeti a második kerületi nemzetiségi önkormányzatot is. Nyolcvanon…

Tovább...

Kézműves foglalkozás

Kézműves foglalkozás

In: Kiemelt hír

2017.június 25-én a veszprémi kulturális központjában kézműves foglalkozást és könyvbemutatást tartottunk. A rendezvénynek sok látogatója volt, a gyerekek megtanulták, a bábukészítést csuhékból, ügyességi játékokkal játszottak, gyermekdalokat énekeltek. Örmény nyelven pedig…

Tovább...

Örmény település nyomait találták meg Törökország területén.

Örmény település nyomait találták meg Törökország területén.

In: Kiemelt hír

Az legnagyonn törökországi régészeti feltéárás során kerültek elő aziok a kövek, melyeken ősi örmény írás betűit találták a régészek. A lelet egy több, mint háromezer éves település romjainak ásatásakor került…

Tovább...

Örmény  Nap Veszpremben

Örmény Nap Veszpremben

In: Kiemelt hír

Az Örmény Kultúráért Alapítvány 2017.09.16 és 2017.09.25 között Veszprémi Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban tartott nagyszabású kulturális programot „Örmény Nap”címen. A program az örmény nemzetiségről és történetéről kerekasztal beszélgetéssel kezdődött,…

Tovább...

Jereván, Erdély - Beszélgetés Dr. Serkisian Szevánnal

 

 

19181835 1942495859326467 836886837 oKét fontos utazáson van túl az Országos Örmény Önkormányzat vezetése. Jereván és az erdélyi Gyergyószentmiklós is fontos örmény helyszín. Az előbbi az anyaország fővárosaként, utóbbi pedig a 380 esztendeje  magyar területekre betelepült örmények egyik központjaként. Dr.  Serkisian Szevánnal beszélgettünk a két utazás jelentőségéről.

 Dr. Serkisian Szeván:     Jereváni látogatásunk minden szempontból aktuális volt országaink kapcsolatának rendezése miatt is.  Noha kulturális küldöttségeink jártak Örményországban az utóbbi időszakban, de egyéb találkozóra  csak most kerülhetett sor. Hranus Hakobyan  diaszpóraügyi miniszterasszony nagyon szívélyesen fogadta küldöttségünket. A megbeszélésen szinte minden fontos kérdést érinteni tudtunk, a karabahi nemzettestvéreink helyzetétől, a budapesti örmény tanszék megnyitásáig. Ez utóbbival kapcsolatban kértük a miniszter asszonyt, hogy  a tanszék működéséről szóló információkat minél több helyre juttassa el a diaszpórában, hiszen az egyetem főként onnan vár diákokat. 

 

 Diaszpóra21: Milyen lehetőségei vannak az Országos Örmény Önkormányzatnak a két ország kapcsolatának rendezése területén?

 Dr. Serkisian Szeván:      Ez egy érzékenyebb kérdés és magasabb szinten fog eldőlni. A diaszpóra minisztérium részéről pozitív és támogatói a hozzáállás. A magyarországi Országos Örmény Önkormányzat részéről van ugyan lehetőség a közvetítésre, ismerjük mindkét fél álláspontját. Örményország szerint  Magyarország kormányának komoly felelőssége volt a baltás gyilkos kiadatásával kapcsolatban. Úgy gondolják, hogy ezért az örmény fél felé mindenképp a magyar kormánynak kell lépést tennie. Ilyen gesztus lehetne az örmény genocídium történelmi tényének elfogadása. Ez egyébként is megmagyarázhatatlan, hogy miért nem történt meg eddig. Különösen annak fényében, hogy Európa jelentősebb országai már túl vannak ezen a lépésen, ide értve a környező országok némelyikét.

 Diaszpóra21:    Jerevánt követően az erdélyi örmények vezetőit keresték fel.

 Dr. Serkisian Szeván:     Évek óta nagyon jó és folyamatosan épülő kapcsolat alakult ki a két ország örmény közössége között. A mostani találkozó jó alkalom volt arra, hogy hivatalos keretet adjunk snnak, hogy egymást motiválva, segítve, együttműködve tartsuk életben közösségeinket. Az országos Örmény Önkormányzat, mint a magyarországi örménység legmagasabb legitim szervezete, mostantól hivatalos kapcsolatban áll az erdélyi örmény közösség széles körben elfogadott vezetőivel. Most jöttel az ideje és a lehetősége annak, hogy Erdélyben is letisztuljon és egységessé váljon, együttműködjön a Kárpát-medencei  örmény közösség. Nagyon gyakorlatias volt a találkozónk felvetése. A végén közös nyilatkozatot bocsátottunk ki, melynek értelmében az együttműködés a legszélesebb palettán valósulhat meg. Az erdélyi örmény közösség részéről megvolt a bölcsesség arra, hogy felismerje ezentúl senkinek sem szabad engedni, kisajátítani  az örménység ügyét. Az tapasztalható, hogy vannak olyan szervezetek, amelyeknek a vezetősége – de csakis néhány vezetője -  kirekesztő, megosztó és gyűlöletkeltő módon  politizál a közösségen belül is, ám egyre többen vannak, akik felismerik, hogy ez az valójában örménység érdekei ellen történik és kárt okoz a közösségnek. Az összefogás és az együttműködés, a közös projektek viszont előre visznek.

 Diaszpóra21:     Idén 380 éve, hogy az örmények megérkeztek Erdélybe.

 Dr  Serkisian Szeván:    Szándékunkban áll egy kőkeresztet állítani Erdélyben azon a hágón, ahol a betelepülés, az első családok érkezése ténylegesen megtörtént, és ahol ma is egy kápolna állít emléket, hogy itt érkeztek Erdélybe az örmények. 

Felhívás

Kérjük, támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Adószámunk: 18918816-1-19

 


Arménia Népe Kulturális Egyesület
18042058-1-43 


Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület
18119691-1-41


Örmény Apostoli Vallási Közösség Egyesület
18297179-1-41

 

Köszönjük!

Elérhetőség

 

e-mail: n.akopyan@yahoo.com
telefon: 06-70-945-1588

 

Online Rádiók

 

 


 

nemzetisegi adasok 101h 

Támogatóink

AZ ÖRMÉNY KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY MŰKÖDÉSÉT TÁMOGATJA

 

emmi logo

Keresés